Avenul Gemenele, este situat pe versantul estic al Varfului Dambau si este socotita cea mai frumoasa pestera din areal, cu o bogatie deosebita de speleoteme.
Avenul se afla pe teritoriul orasului Zlatna, judetul Alba, in partea de sud-vest a Muntilor Trascaului. Este localizat la 46°09′20″N 23°16′28″E.
Cunoscuta de localnici ea a fost explorata si cartata de Viorel Ludusan (Polaris Blaj).
Este botezat astfel dupa cele doua verticale de acces: una de 17 m, alta de 20 m. Pentru coborare se poate alege orice varianta, verticala de 20 m este echipata cu un piton (se pot folosi si amaraje naturale – copaci) iar pentru verticala de 17 m echiparea s-a facut cu 2 spituri.
Ambele verticale coboara in aceeasi sala, a doua ca si dezvoltare. De aici se urca pe un con
de grohotis pana la baza verticalei de 17m. Se continua ascenddent pana la o galerie orizontala. Se trece prin culoarul bogat in ramasite ale animalelor care au cazut in aven si se ajunge la o sala cu dimensiuni modeste, din care se desprind 3 galerii, toate descendente. Pe cea din mijloc se ajunge intr-o sala, mai mare decat cea anterioara, frumos concretionata. Continuand pe acelasi directie dupa ce urcam un mic prag ajungem la un sector foarte bogat concretionat cu stalagmite, stalactite, coloane, curgeri parietale, clusterite. Atentie insa la gururile [5] ce acopera la un moment dat toata latimea galeriei.
Si toate acestea nu sunt decat un preambul pentru Sala Mare, care se deschide, descendent, din aceasta galerie. De la intrarea in ea, in stanga, se afla Marele Gur, cu apa ireal de curata, atat de curata incat de multe ori lasa impresia unui gur gol. In dreapta o succesiune de gururi in care dorm ravasite cateva cranii de liliac. Continuand coborarea, pe langa frumoase scurgeri parietale Tavanul ramane undeva deasupra la 15-30 m, incarcat de turturi de piatra. Se ajunge in fundul orizontal al salii plin cu oase acoperite de o crusta de calcar de circa 2-3 cm. Sala continua cu o galerie ingusta si noroioasa ce intr-un tarziu va incepe sa urce. Ea duce tot la baza avenului (galeria din stanga, dintre cele trei descendente). Cealalta galerie descendenta, din dreapta, se va alatura celei din mijloc, dupa o scurta si foarte
abrupta coborare.
O sala de dimensiuni mari se afla si in stanga intrarilor, dar neconcretionata, grohotisul si formele relativ geometrice sugerand o geneza gravitationala. Aceasta sala continua cu o galerie scurta de 10 m, dar ale carei speleoteme depasesc orice superlativ: stilolite, clusterite, draperii etc. Galeria se termina brusc, fiind inchisa de o scurgere calcitica.
Avenul se poare vizita de echipe pregatite si echipament corespunzator. Sunt necesare corzi, blocatoare, coboratoare, carabiniere, surse de iluminat.
GALERIE FOTO
No comments:
Post a Comment